Als ondernemer is het belangrijk om te weten waar je goed in bent en waar niet. Het bijhouden van de financiën is voor veel ondernemers niet hun sterkste punt. Gelukkig zijn er administratiekantoren die jou hierbij kunnen helpen. Maar wat doet een administratiekantoor nu precies en waarom zou je er gebruik van maken?

Wat is een administratiekantoor?

Een administratiekantoor is een bedrijf dat zich richt op het bijhouden van de financiële administratie van andere bedrijven. Ze ondersteunen ondernemers bij het opstellen van de jaarrekening, het doen van de belastingaangifte en het verwerken van de boekhouding.

Wat doet een administratiekantoor?

Een administratiekantoor biedt verschillende diensten aan, afhankelijk van de behoeften van de klant. De meest voorkomende diensten zijn:

 • Boekhouding: Het bijhouden van de financiële administratie, zoals het verwerken van inkomsten en uitgaven.
 • Jaarrekening: Het opstellen van de jaarrekening, die bestaat uit de winst- en verliesrekening, de balans en de toelichting.
 • Belastingaangifte: Het doen van de belastingaangifte, zoals de omzetbelasting (BTW) en de inkomstenbelasting.
 • Advies: Het geven van advies over financiële zaken, zoals belastingen en subsidies.

Waarom zou je een administratiekantoor gebruiken?

Het bijhouden van de financiële administratie is voor veel ondernemers niet hun sterkste punt. Daarnaast kost het bijhouden van de administratie veel tijd en energie, die je liever steekt in andere belangrijke zaken van je bedrijf. Een administratiekantoor kan jou hierbij helpen, zodat jij je kunt focussen op de groei van je bedrijf.

Daarnaast kan een administratiekantoor je ook helpen bij het besparen van geld. Zij hebben de kennis en ervaring om optimaal gebruik te maken van belastingregels en subsidies. Hierdoor kun je geld besparen en tegelijkertijd voldoen aan de wettelijke verplichtingen.

Hoe vind je het juiste administratiekantoor?

Het vinden van het juiste administratiekantoor kan lastig zijn. Hierbij is het belangrijk om te letten op de expertise van het administratiekantoor, de certificeringen, de bereikbaarheid en de kosten. Vraag om aanbevelingen van vrienden, familie of andere ondernemers en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Zo kun je kijken of er een klik is tussen jou en het administratiekantoor.

Dé 10 tips voor het beste administratiekantoor

Als je op zoek bent naar een administratiekantoor, zijn hier 10 tips die je kunnen helpen de beste te vinden:

 1. Definieer je behoeften: Voordat je begint met het zoeken naar een administratiekantoor, moet je duidelijk definiëren wat je precies nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld alleen hulp bij het opstellen van de jaarrekening, of heb je ook hulp nodig bij de belastingaangifte?
 2. Vraag om aanbevelingen: Vraag aan vrienden, familie of andere zakelijke relaties of ze een goed administratiekantoor kunnen aanbevelen. Dit kan je helpen om betrouwbare opties te vinden.
 3. Zoek online: Zoek online naar administratiekantoren bij jou in de buurt. Bekijk hun website en lees beoordelingen van klanten.
 4. Bekijk de ervaring: Kijk hoe lang het administratiekantoor al bestaat en of ze ervaring hebben met jouw type bedrijf of branche.
 5. Check de certificeringen: Controleer of het administratiekantoor gecertificeerd is. Een goede certificering is bijvoorbeeld het keurmerk van de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB).
 6. Vraag om referenties: Vraag het administratiekantoor om referenties van andere klanten die ze hebben geholpen. Neem contact op met deze referenties om te horen hoe tevreden ze waren met de service.
 7. Plan een kennismakingsgesprek: Plan een kennismakingsgesprek met het administratiekantoor. Hierin kun je jouw behoeften bespreken en kijken of er een klik is tussen jullie.
 8. Bespreek de kosten: Bespreek de kosten en tarieven met het administratiekantoor. Vraag om een transparante offerte, zodat je precies weet waar je voor betaalt.
 9. Kijk naar de bereikbaarheid: Kijk naar de bereikbaarheid van het administratiekantoor. Kun je ze gemakkelijk bereiken als je vragen hebt of als er een probleem is?
 10. Lees de voorwaarden: Lees de voorwaarden van het administratiekantoor zorgvuldig door voordat je een overeenkomst tekent. Let op zaken als opzegtermijnen en eventuele boetes bij vroegtijdige beëindiging van de samenwerking.

Een administratiekantoor kan jou als ondernemer veel tijd en energie besparen. Ze helpen bij het bijhouden van de financiële administratie en het voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Daarnaast kunnen ze je helpen bij het besparen van geld en het geven van financieel advies. Het vinden van het juiste administratiekantoor kan lastig zijn, maar door te letten op expertise maakt dit de klus wel gemakkelijker.

Veelgestelde vragen over een administratiekantoor

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een administratiekantoor?

Een administratiekantoor kan jou als ondernemer veel tijd en energie besparen. Ze helpen bij het bijhouden van de financiële administratie en het voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Daarnaast kunnen ze je helpen bij het besparen van geld en het geven van financieel advies.

Wat doet een administratiekantoor precies?

Een administratiekantoor biedt verschillende diensten aan, afhankelijk van de behoeften van de klant. De meest voorkomende diensten zijn boekhouding, jaarrekening, belastingaangifte en advies.

Hoe vind ik het juiste administratiekantoor?

Het vinden van het juiste administratiekantoor kan lastig zijn. Hierbij is het belangrijk om te letten op de expertise van het administratiekantoor, de certificeringen, de bereikbaarheid en de kosten. Vraag om aanbevelingen van vrienden, familie of andere ondernemers en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Wat zijn de kosten van een administratiekantoor?

De kosten van een administratiekantoor verschillen per dienst en per administratiekantoor. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken over de kosten en tarieven. Vraag om een transparante offerte, zodat je precies weet waar je voor betaalt.

Moet ik als ondernemer een administratiekantoor inschakelen?

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om een goede administratie bij te houden en te voldoen aan belastingverplichtingen. Het inschakelen van een administratiekantoor kan jou hierbij helpen en kan veel tijd en energie besparen. Het is echter niet verplicht om een administratiekantoor in te schakelen, maar het kan wel een goede keuze zijn voor veel ondernemers.