Aangifte omzetbelasting.. Niemand wordt er vrolijk van. Het kwartaal is weer voorbij en we kunnen weer met de inkomsten, uitgaven en bankafschriften aan de slag. De één doet het allemaal lekker zelf en de ander besteedt het liever uit. Persoonlijk besteden wij het uit, want wij zijn niet erg handig met cijfertjes. Wij weten dan ook zeker dat het verkeerd zou lopen als wij het zelf zouden doen.

Fouten die vaak worden gemaakt bij de aangifte omzetbelasting

Veel ZZP’ers hebben moeite met het doen van de aangifte omzetbelasting. Het gaat dan ook meer dan eens fout. Samen met onze boekhouder zijn wij eens gaan kijken waar het dan allemaal fout gaat. Hieruit hebben we de 7 meest gemaakte fouten bij de aangifte omzetbelasting weten te halen.

1. Het te laat indienen van de aangifte omzetbelasting

Je weet dat je het moet doen, maar je stelt het steeds uit. Je hebt er geen zin in en dat is logisch. Helaas komt er eens een einde aan het uitstellen, want je zit nu eenmaal aan een deadline vast. Het komt vaak voor dat ZZP’ers de aangifte omzetbelasting voor zich uit blijven schuiven en het vervolgens vergeten. De aangifte omzetbelasting wordt hierdoor te laat ingediend.

2. Vergeten te betalen

Je hebt het voor elkaar gekregen om de aangifte omzetbelasting op tijd in te dienen. Natuurlijk betaal je het bedrag zo laat mogelijk. Je trekt immers liever zelf rente van het bedrag dan dat de belastingdienst dat doet. Aan het einde van de maand wordt het ineens druk en voor je het weet zit je in de volgende maand. Je bent vergeten je omzetbelasting te betalen! Ook dit komt heel veel voor.

3. De verkeerde data gebruiken

Bij het doen van je aangifte omzetbelasting moet je alle inkomende facturen meenemen die je ontvangen hebt binnen dat kwartaal, ook als je deze nog niet hebt betaald. Je moet ook alle uitgaande facturen meenemen die je in dat kwartaal hebt verstuurd, ook wanneer je deze nog niet betaald hebt gekregen. ZZP’ers houden vaak de data aan waarop zij facturen betalen of betaald krijgen in plaats van de data van het ontvangen en versturen van de rekeningen.

4. Verkeerde urenregistratie

Als je mikt op de ondernemersaftrek, dan moet je in een heel jaar minimaal 1.225 uren gewerkt hebben voor je bedrijf. Het is goed om dit per kwartaal goed bij te houden, want je weet nooit wanneer Meneer Belasting voor je deur staat voor een controle. Veel ZZP’ers vergeten een urenregistratie bij te houden of doen dit verkeerd. Hierdoor komt het voor dat zij in werkelijkheid onder de 1.225 uren blijven en achteraf een flink bedrag moeten betalen aan de belastingdienst.

5. Horeca-uitgaven in rekening brengen

Als ZZP’er heb je vaker meetings met opdrachtgevers en klanten. Dit doe je het liefst in een horecagelegenheid ergens in het midden tussen jou en die ander. Je wilt de opdracht krijgen, dus je biedt aan om de koffie en het broodje te betalen. Erg vriendelijk! Het is alleen niet de bedoeling dat je deze uitgaven meeneemt in je aangifte omzetbelasting. Dit mag namelijk niet.

6. De ondernemersregeling laten liggen

Veel ZZP’ers hebben recht op belastingvermindering, maar weten dit niet. ZZP’ers die minder dan € 1.883,- per jaar aan belasting betalen komen in aanmerking voor deze vermindering door de ondernemersregeling, ook wel de kleineondernemersregeling genoemd.

7. Te weinig reserveren

Het is heel belangrijk om geld apart te houden, zodat je de bedragen gewoon netjes op tijd aan de belasting kunt betalen. Veel ZZP’ers houden te weinig geld apart voor de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Hierdoor kunnen zij het bedrag uiteindelijk niet betalen en dit zorgt voor grote problemen. Houd voor de omzetbelasting je 21% Btw-bedragen apart. Dus, heb je een factuur van € 121,-, dan zet je € 21,- apart voor je aangifte omzetbelasting. Deze € 21,- kun je het best vermenigvuldigen met € 1,75 (= € 36,75) voor je inkomstenbelasting. Je zit dan safe. Dit betekent dat je van een factuur van € 121,- een bedrag van € 57,75 (€ 21,- + € 36,75) apart zet voor de belastingaangiften.