Beginnen met beleggen is een spannende stap. Het is toch een beetje gokken met je geld! Je weet dat je risico’s loopt als je gaat beginnen met beleggen, maar je weet ook dat er mensen zijn die er een mooi slaatje uit hebben weten te slaan. Het kan je voor de wind gaan, maar je kunt ook tegenwind krijgen. En dan? Dit hebben we bijvoorbeeld gezien toen de Twin Towers in de Verenigde Staten doelwit waren van terreur. Bij het neervallen van deze torens vielen de beleggers mee. Zekerheid heb je nu eenmaal nooit.

Beginnen met beleggen start met kennis

Als je wilt beginnen met beleggen, dan is het belangrijk om eerst alle nodige kennis te vergaren. Je moet goed geïnformeerd starten, zodat je echt goed weet waar je mee bezig bent. Bepaal bijvoorbeeld eerst eens wat voor belegger jij bent. Er zijn in de basis 3 soorten. Wij hebben 9 handige beleggingstips voor je verzameld die eigenlijk voor iedere startende belegger nuttig zijn.

1. Vermijd beleggingsverhalen

Er zijn eindeloos veel beleggingsverhalen te vinden op internet. Je kunt lezen hoe goed iemand het heeft gedaan, maar er valt ook te lezen hoe mensen veel zijn kwijtgeraakt. Als je gaat beginnen met beleggen, dan kun je deze verhalen beter vermijden. Onthoud altijd dat verhalen over het algemeen slechts voor een deel bestaan uit feiten. Het verhaal van iemand die je niet kent is voor jou niet nuttig.

2. Beleg niet met je huur of hypotheek

Je moet maandelijks je huur of hypotheek betalen. Het is niet de bedoeling dat je het geld dat je hiervoor op je rekening hebt staan gaat inzetten om te beginnen met beleggen. Beleggen doe je uitsluitend met geld dat je niet nodig hebt voor andere zaken. Geld dat je kwijt kunt raken zonder in de financiële problemen te komen. Natuurlijk raak je het liever niet kwijt, en daar moet je ook niet van uitgaan, maar het risico bestaat altijd.

3. Ga niet ‘all-in’

Beleggen neemt nu eenmaal risico’s met zich mee. Dit weet je als belegger, ook als je beginnend belegger bent. Zekerheden heb je nu eenmaal niet. Het is daarom extra belangrijk om je risico’s te spreiden. Ga nooit ‘all-in’, want dit kan je heel duur komen te staan.

4. Je gevoel is waardeloos

Bedenk je altijd dat je gevoel waardeloos is als het om beleggen gaat. Wil je beginnen met beleggen omdat je het gevoel hebt dat je er veel voordeel uit kunt halen? Begin er dan liever niet aan. Emoties horen niet thuis in de wereld van beleggen. Het zijn slechte raadgevers die je echt moet uitschakelen of gewoon moet negeren. Mensen die in een online casino een groot bedrag winnen hebben vaak het gevoel dat zij dit nog eens kunnen. Zij spelen door dit gevoel door en in de meeste gevallen verspelen zij hiermee de hele winst.

5. Beperk de risico’s

Je kunt op de eerste plaats natuurlijk je risico’s beperken door te spreiden, zoals we eerder al hebben genoemd. Je kunt het risico ook dempen door bewust te kiezen voor een lange beleggingstermijn. Zo zorg je ervoor dat je de risico’s tot een minimum beperkt, waardoor je je kansen vanzelfsprekend verbetert.

6. Koers en waarde scheiden

Het is belangrijk om de koers en de waarde van elkaar te scheiden. Veel mensen die té onwetend gaan beginnen met beleggen denken dat de aandeelkoers hetzelfde is als de fundamentele aandeelwaarde. Dit is niet het geval. Scheid de koers en de waarde en laat je verstand spreken.

7. Luister naar kritiek

Er zijn altijd mensen die het er niet mee eens zijn dat je belegt. Beleggen is voor veel mensen een onbegrijpelijk iets. Onder de mensen die kritiek leveren zijn veel mensen die gewoon te weinig weten van beleggen om het te kunnen begrijpen. Toch zijn er ook wel een aantal mensen die weten waar zij het over hebben. Luister eens naar de kritiek die zij leveren. De kans bestaat dat er een kern van waarheid in zit en dat je het inderdaad beter op een andere manier aan kunt pakken. Sluit dit niet direct uit, maar luister en leer.

8. Leer goede beleggingen herkennen

Beginnen met beleggen betekent dat je moet leren om goede beleggingen te herkennen. Veel startende beleggers denken dat er sprake is van een goede belegging wanneer het gaat om een goed bedrijf. Maak deze fout niet. Goede bedrijven zijn geen garantie voor goede beleggingen. Een webshop met dartspullen of opblaaszwembaden is ook een belegging!

9. Beoordeel jouw denken

Wanneer je gaat beginnen met beleggen, dan moet je ook goed leren om je denken te beoordelen. Als je dit niet doet, dan ga je te makkelijk naar je eigen gedachten handelen. Dit pakt lang niet altijd goed voor je uit. Als je iets dénkt te weten, dan is dit niet hetzelfde dan dat je iets daadwerkelijk wéét. Je moet het wéten om zeker te kunnen zijn. Denken is niet voldoende. Stel jezelf voortdurend te vraag of je iets wéét of alleen maar dénkt te weten en leer het belangrijke verschil

Heel veel succes!